Грижа за тревните площи в градината през всеки сезон

Ако не искате класическа градина, каквато има във всеки дом, имате общо-взето две възможности: Да наемете ландшафтен дизайнер или просто да оформите двора си като тревна площ. Независимо дали става въпрос за райграс или тревна смеска, тучната равномерна зеленина ще радва очите ви, ще поддържа усещането за досег с природата и лесно ще се поддържа…ако знаете как. Грижата за тревните площи изиска целогодишно внимание, за да ни радват със свежест и хубав зелен цвят в топло време.

Добре поддържаната морава е най-естественият фон за лехи с цветя, храсти и дървета. На нея лесно могат да се обособят специални зона за отдих или детска площадка. Неправилната грижа за тревните площи ще обезсмисли всички положени усилия.

Причини за влошаването на тревните площи

Много градинари познават огорчението да видят как посетите семена се превръщат в трева, която пониква добре, расте, придобива цвят и след това започва да изсъхва, пожълтява и изтънява. Това се случва обикновено, когато моравата попадне в ръцете на неопитни стопани.

Ето и най-популярните грешки, които съсипват моравите:

Грешки в поливането
Неправилно косене.
Не е наторявано или е третирано с неправилни химикали.
Отъпкване или друг вид натиск.
Различни заболявания.
Домашни любимци и гризачи, които правят дупки там, където е посято семето за моравата.

Основни правила за поддържане на тревните площи

Тревното покритие през целия летен сезон изисква специално внимание. За да може тревата да запази добре поддържания си вид и да зарадва с буйна зелена трева, трябва да следвате няколко прости правила:

Грижа през пролетта

Първите неща, които трябва да направите за моравата започват с началото на размразяването, когато снегът се стопи. Температурните амплитуди правят снежната покривка по-плътна, с ледена кора. Тя задържа влагата и не позволява на въздуха да преминава. Това води до и гниене, което увреждане кореновата система на тревата. За да спрете навреме този процес, старайте се да махате преспите от двора и да чупите ледените кори.

След като слънцето разтопи снега и почвата изсъхне, почистете листата, суха трева и всякакви други отпадъци, които са попаднали на тревната площ. Това не само прави градината ви по –прегледна, но и ще я предпази от различни болести и вредители бъдещата ви морава. Дори да не я разболее, подобни отпадъци пречат на растежа на млада трева. Тя няма да ви се получи така плътна, както сте я виждали в представите ви. Възможно е дори да се появата някои неприятни за гледане „плешиви” участъци.

В края на пролетта, когато тревата вече е поне 10 см, можете да започнете да подстригвате с косачка моравата. Това се извършва през май и се отстраняват само горните 1-2 см от тревата.

Веднага следва третирането с азотни препарати или торове за растеж на тревата, които подпомагат и кореновата ѝ система. За да не изгори от химичните агенти, трябва и да поливате.

По това време е възможно и да се активират гъбичните заболявания. Потърсете в агроаптеката или се консултирайте със специалист, който ще знае как и с какво да се справите с тази напаст.

При желание може да се направи мулчиране – застилането със материал, който да запази влажността на почвата, да спре плевелите, да увеличи плодородието на почвата.

Ако държите на еко продуктите, за мулч/ настилка може да използвате слама, био тор, компост. В противен случай пазара предлага неорганични продукти като чакъл, синтетични стърготини и т.н. Ако го вършите добре, може да се надявате на буйна и гъста растителност.

След две или три подстригвания трябва да направите аерация – това е насищане с въздух, проветряване на моравата. Методът на пробиване се използва за разхлабване на почвата със специални устройства.

Грижа през лятото

Слънцето благоприятства растежа на всичко, дори и на плевелите. С началото на лятото те започват активно да се развиват и се налага да се скубят на ръка. Хербицидите ще помогнат, но тревата трябва да се защити с торене няколко дни, за да се предпазят от „стреса”, причинен от напръскването с химикали.

Когато тревата започне да расте активно, трябва да се полива качествено и да се реже редовно. Напоявайте хубаво, но равномерно. Когато е горещо – поне 2-3 пъти седмично или дори по-често. Рязането с косачка се прави, за да се поддържа елегантен вид на моравата. За целта се оставят 8-10 см трева от земята.

През целия период, за да се запази свежия вид на моравата, е важно да се поддържа редовното торене. Това прави листенцата на райграса/ тревната смес здрави и зелени, а също намалява риска от появата на болести по растенията. В специализираните магазини се продават комплексни препарати, които трябва да използвате веднъж месечно.

В края на лятото през август почистете добре плевелите. „Плешивите” зони трябва да се покрият със семена, почвата да се разхлаби, а сухата тревата – да се изнесе.

Грижа за зелените площи през есента

За да имате красив двор с равен и зелен райграс през следващата година, погрижете се за него през есента. В началото на септември намерете специалист, който да извърши аерация. След това се тори с фосфорно-калиеви препарати, за да се подсили кореновата система преди предстоящото застудяване и да не умре от измръзване.

Тревните площи се косят не повече от 2 пъти месечно. Приключвате с „подстригването” в средата на октомври.

Поливането се извършва само веднъж седмично при сухо време, рано сутрин или вечер. Настъпи ли октомври и тази дейност трябва да се преустанови, защото кореновата система на растенията ще отслабне и на следващата пролет тревата ще изглежда слаба и рехка, ако преди това не са ѝ изгнили корените.

Октомври е месецът, който да се заемете с изравняването на неравностите по обекта. Тези места трябва да се покрият с пясък и семена за райграс/ детелина. Накрая с гребло се оформя идеално равна повърхност.

Ноември е време да освободите парцела от всички натрупани есенни листа, боклуци и суха трева, за да не загният през зимата засетите площи. Мучилира се с избраната настилка, но избягвайте да стъпвате върху площите, за да не се обезсмисли труда ви и да не останете разочаровани.

Грижа за тревните смеси през зимата

През зимата най-добре е да се избягва всякакво механично въздействие върху засятото пространство. Върху дебелите преспи сняг дори не бива да се ходи, за да не простудите почвата. При възможност отстранявайте натрупаното и разбийте ледената кора върху двора.

Особености на всеки тип грижа за райграса

Поливане

Водата е жизнено необходима. Без добро поливане, прекрасната ви морава бързо ще се превърне в пустиня. За да възстановите предишната ѝ красота, ще отнеме много време и усилия, но и не бива да прекалявате, защото и това може да нанесе вреди.

Водата напоява, но и доставя хранителни вещества до корените на растението. През летните месеци пускайте пръскачките сутрин около 2-3 пъти седмично. При екстремни горещини го правете всеки ден, а при дъждовно време оставете природата да се погрижи за вашата морава.

Целта е почвата да се навлажни на дълбочина около 20 см, не повече. Водата за напояване трябва да е топла, близка до температурата на въздуха, за да не се стресира растителността. Автоматична напоителна система е най-доброто за зелените тревни площи.

Косене

То предотвратява хаотичен растеж на трева, помага в борбата с плевелите, изравнява повърхността ѝ и подобрява растежа. С подстригване на моравата дворът ви ще има добре поддържан външен вид.

Косене се съобразява със скоростта на растеж на растенията. Прави се обикновено около 1-2 пъти месечно, когато навън е прохладно, а почвата – суха. Стеблата се оставят най-малко 5 см.

Скарификация

Това е друг метод за разхлабване на тревната площ, само по-интензивен и по-дълбок от аерацията. По време на скарификацията горният слой на почвата се изрязва със специална техника, оборудвана с остри ножове (скарификатори) или гребло.

Благодарение на процедурата, корените на растенията започват да получават повече светлина и влага, растежът на тревата се ускорява. Моравата започва да расте по-дебела, зърната се вкореняват по-добре и тревата придобива наситен зелен цвят, който толкова радва очите. Другите ползи от процедурата са, че тя предотвратява гниенето и разпространението на инфекцията, но е препоръчително да поръсите почвата с пясък и окосена трева.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *