Грижа за пролетните цветя

Пролетни цветяПролетните цветя са с атрактивни и весели цветове, които известяват наближаването на топлите месеци и възраждането на природата. Кой не обича огнено червените лалета и ярко жълтите нарциси… Тези цветя носят послание изпълнено с красота, любов, надежда, символизират новото начало. Този положителен заряд бележи целия сезон и той е един от любимите на повечето хора.

Едни от най – обичаните и предпочитани пролетни цветя, които могат да бъдат видени във всеки двор и всеки цветарски магазин са лалета, хортензии, нарциси, гербери, маргаритки. Толкова красиви и съчетани по правилен начин могат да бъдат подходящи за различни поводи и събития. Но за да се радваме на красиви, големи и благоуханни цветове трябва да полагаме и съответните грижи.

Грижа за нарциса

За да се радвате на красивите цветове на нарциса през пролетта първо трябва да засадите луковиците през есента. Подходящи месеци са септември и октомври, а дълбочината, на която трябва да ги поставите е между 10 см. и 15 см. поливайте редовно, но застудее ли трябва да спрете, за да не замръзнат луковиците. С наближаване на зимния сезон температурите падат значително и има опасност от замръзване. За да предпазите цветята посипете плътен слой листа, клечки и други подобни върху площта засята с луковици, те ги предпазят от студа и при разлагането си ще образува растителна тор, която от своя страна допълнително ще снабдява растенията с хранителни вещества. С настъпването на пролетта започнете да поливате отново и през април или май ще имате възможността да се радвате на уникалния аромат и цвят на нарциса.

НарцисГрижа за лалето

Лалетата, както и останалите пролетни цветя трябва да бъдат посадени през есента, за да имат време да се вкоренят и на пролет да поникнат здрави. За да ги предпазите от измръзване през зимните месеци, както при нарцисите покрийте с листа и клонки, които в допълнение ще дават на луковиците хранителни вещества. Веднъж откъснати лалетата може да запазите цвета им по – дълго, ако хидратирате стъблата. Това се постига, като потопите букета по – дълбока ваза.

ЛалетаГрижа за маргаритката

Семенцата на маргаритките се поставят на дълбочина около 5 см. под земята и на разстояние едно от друго около сантиметър. Важно е да не ги засаждате на голяма дълбочина, защото е почти сигурно, че на пролет няма да ги видите. Покрийте ги с листа, за да предпазите от измръзване, но при първите пролетни дни премахнете това „одеало“, за да не се пречупят нежните стръкчета. Букетът от маргаритки ще запазите свеж за по – дълго ако сменяте водата във вазата всеки ден.

МаргариткиТова са някои основни съвети, които може да ви влязат употреба, ако държите градината и да изглежда добре и през пролетта.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *