Градина в апартамент: Съвети за начинаещи

Да имаш градина в апартамента не е еснафско хоби, а приятно занимание, което ще ти осигури свежи подправки и продукти

Ако много ви харесва идеята за „заземяване”, бихте искали да отглеждате растения като предците ви и обожавате досега с природата, може да го направите дори и да живеете в апартамент. Няма да е нужно да обмисляте организиране на т.нар. „зимна градина”. Оформете си райски кът на балкона, в който може да отгледате любимите си растения. Ако ви се получава саденето, отглеждането и брането, за една година вашата градина в апартамент ще се превърне в истинска мини-плантация.

Преди да превърнете мечтите и добрите намерения в реалност, бъдете много внимателни. Не рискувайте със зеленчукопроизводство и овощарство, ако апартаментът ви „гледа” към улица с твърде интензивно движение или още по-лошо – в близост има крупен промишлен център.

Ако с околната среда на дома ви всичко е наред, може да предприемете следващата стъпка. Трябва да откриете точните за помещението семена, саксии и почва. Контейнерите, в които ще сеете и садите трябва да отговарят на „габаритите” а културата. Няма как да отглеждате босилек и лимон в саксии с еднаква големина!

Удоволствие е да избирате разнообразие от билки и овощни растения. Най -хубавото е, че на балкона може да организирате цяло опитно поле. Пред погледа на децата ви ще растат култури от всеки вид и дори може да ги провокирате с „екстравагантности” като това да отгледаш зеленчук от остатъците му. За пример може да вземете десетки материали от интернет, в които ще ви научат как от „капачето” на моркова може да се получи нов, от целината, лука и чесъна – цели връзки, а за любимите подправки са нужни само по едно листо.

Ако ще отглеждате зеленчуци по класическия начин, уверете се, че семената се самоопрашват. Много практично и атрактивно е решението да използвате един съд за няколко различни растения. По този начин и пестите място, и създавате усещане, че сте подредили дъхав ансамбъл.

След това подредете саксиите по подходящ начин. Може да си направите висяща градина на терасата, да си направите модерни рафтчета от палети или просто да ги подредите на масичка.
След това трябва да полагате сериозни грижи за мини-градината на балкона. Няма да се по-различни от тези за класическата на двора, но изисква повече постоянство и отдаденост.

Откъде, всъщност, да започнете?

Не предприемайте мащабни крачки! Давайте с малки стъпки, особено ако живеете в наистина малък апартамент. За начало опитайте дали имате „лека ръка” за градинарство като се грижите за една или два саксии. Трябват ви наистина малък брой растения – затова изберете зеленчука, който обичате най-много.

Никога не забравяйте, че слънчевата светлина е най -важната част от градинарството. Повечето растения се нуждаят от нея толкова, че те трябва да бъдат изложени открито за 6 до 8 часа на ден.

Ако живеете в голям град, където сградите „запушват” излаза на слънце, трябва да сте сигурни, че вашите тераса или балкон, няма да бъдат на тъмно. Ако нямате тези условия, изберете растения, които не изискват много светлина.

Много важен фактор при отглеждането на растения е почвата, в която са засадени. Тя е тяхното хранилище и им осигурява вода, въздух и хранителни вещества. Съветът ни е да не използвате обикновена градинска почва, а да си купите обогатена специална за саксии.

Тази смес е по-лека и повече или по –малко- стерилна. Сеейки в нея няма да се наказвате с носенето на тежки саксии, а и няма да се притеснявате за болести.

Саксийните растения се нуждаят от много вода, често се поливат по няколко пъти на ден. Когато ги подреждате, за ваше удобство, изберете място близо до водата.

Влажността на зоната, в която живеете е важен фактор, който трябва да имате предвид. Ако ще държите саксиите си на закрито, трябва да поддържате допълнителна влага през зимата с пулверизиране или с познатата ви купа с вода върху парното/печката.

Ако балконът ви е на няколко метра над земята или живеете на булевард с интензивно решение, обмислете как ще защитите растенията си от вятъра. Силните ветрове могат да навредят на листата на растенията и дори – да съборят саксиите.

Когато правите рафтчета или използвате готова мебел за вашите саксии, трябва да сте сигурни, че ще издържат не само теглото на саксията, но и развиващото се растение и водата, с която го поливате.

Кои са най -добрите растения за апартамента?

Всъщност, можете да отглеждате каквото си поискате в саксия. Стартирайте обаче с минимум капризни растения, които могат да ви нахранят.

Подправки: Те са първият избор на всеки, които не иска да гледа само цветя на перваза. Да, те няма да достигнат размера, който биха имали, отглеждани на открито, но е прекрасно, че винаги ще имате под ръка пресни мента, магданоз, лавандула, босилек и мащерка.

Зеленолистни зеленчуци: Маруля и спанак растат бързо, имат плитки корени и се нуждаят предимно от достатъчно вода.

Домати: Всеки градинар мечтае за тях и е готов да експериментира както с разсад, така и със семки на пресен плод. Погрижете се да се опрашат навреме и те ще ви се отблагодарят с много растения и сочни домати.

Ягоди: Те са не само вкусни, но и изглеждат великолепно на терасата. Ако имате на разположение 6 часа слънчево греене на ден, втурнете се през глава в отглеждането им.

Люти чушки: Ако обичате пикантното и ярките цветове на плодовете, чушките ще създадат невероятна атмосфера на балкона ви. Най-хубавото е, че раждат целогодишно и не са така придирчиви като сладките чушки.

Грижа за вашата градина

Поливане: Най -важната задача в градинарството е поливането. Почвата в саксиите бързо изсъхва и колкото по –голяма жега е навън, толкова повече се нуждаят от вода. За да сте сигурни обаче, че няма да преполеете скъпоценните си култури, боднете пръста си в почвата. Ако е остане сух, значи е време да извадите лейката с водата.

Подхранване: Възможностите ви за подхранване са две. Или ще изберете богата на тор почва, или ще си купите подобрител отделно, който се разтваря във вода.

Болести: Вредители и заболявания са другият основен проблем, който може да обезсмисли целия ви труд до сега. Затова, щом започнете да поливате, внимателно огледайте листата и ще видите дали има промяна, която ви смущава.

Отстранете болните листа, унищожете вредителите, за да предпазите останалите растения.

Прибиране на реколтата: Това е най-прекрасната част от работата ви. Вашата градина на балкона изглежда така добре, че сигурно ще ви е жал да наберете плодовете. Трябва да знаете обаче, че всеки обран плод кара растението да ражда повече.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *