Есенни торове – кои са торовете подходящи за есенно подхранване кога и колко се тори с тях

Избор на есенен тор

Трябва да започнете с избора на подходящият тор. Обикновено неговата формула е съставена от три числа – 20:10:15. Първото число представлява количеството азот. Той стимулира растежа на листата и стеблото. Второто число означава наличието на фосфора. Той помага за растежа и развитието на кореновата система. Последното число е за калия – той насърчава клетъчното делене и усвояването на микроелементи.

Изборът на правилната формула зависи изцяло от Вас и от това какво ще садите през пролетта. Не е нужно да имате точен план, но е добре да имате обща представа. Също така, решете под каква форма ще купите тора – дали ще е с бавно освобождаване (гранулирана, органична) или с бързо (течна, синтетична). За предпочитане е да изберете бавното освобождаване, за да могат елементите да се запазят в почвата през зимата. По-предпочитаната формула е гранулираната, защото дава по-големи резултати, но пък органичната е по-безопасна и можете да си я набавите сами по два начина – от мулч (листа, трева и други, накиснати във вода) или чрез изсушена животинска тор. Има и трети, компромисен вариант, в който смесвате няколко вида тор, за да се подсигурите.

Разгледайте различни видове есенни торове тук : https://torove.bg/esenni-torove

Преимущества на есенното торене

Торенето от септември до декември стана много предпочитано сред градинарите заради скритите ползи от тази практика, които не могат да се реализират пролетно или лятно време. Предимствата на есенното торене включват по-добър цвят при разлистване и израстване; по-ранно разлистване, в сравнение с други култури; повишаване плътността на издънките (т.е. подходящи са за разсаждане, особено овошките); подобрен растеж на кореновата система (най-вече на многогодишните растения); подобрено съхранение на енергийни резерви (въглехидрати) в растението. Специалистите съветват да не се престаравате с есенното торене, тъй като това може да доведе до негативи като поява на плесен или намалена толерантност към студа.

Кога е правилното време за торене?

Септември е идеалното време за торене на тревата, например. Тогава тя започва да губи яркозеления си цвят и бързо започва да покафенява. Същото важи за многогодишните растения в градината Ви, особено храстите. Но ако живеете на студен климат, ще е добре да ги зазимите. Колкото до зеленчуците, които ще сеете през пролетта, трябва да започнете да торите в средата на октомври или ноември. Във всеки случай, направете го преди първите студове, защото иначе земята ще стане твърда и неспособна да усвои каквото и да е.

Преди да пристъпите към торенето, разчистете градината си от всички останали плевели и изгнилите корени от домати, пипер, краставици. Разкопайте и сипете тора на ръка. Ако завали в близките дни, още по-добре, но ако денят е горещ и сух, полейте с малко вода рано сутрин или късно вечер, за да попие торът.

Коя е правилната формула за есенен тор?

За тревни площи формулата е 20:8:8 – това ще накара тревата да расте отново. Подходяща е и за многогодишните растения. За подхранването изберете формула, в която азотът е по-малко, спрямо фосфора и калия. Торенето по никакъв начин няма да попречи на третирането на други плевели и борбата с насекоми, които също се извършват есенно време. В края на октомври или началото на ноември сменете тора с 13:25:12 – тази формула ще помогне за пролетното покълване, бързото раззеленяване и ще осигури по-висока устойчивост на болести.

Колко тор е нужен?

Ако купите един пакет от 12 литра, той ще стигне за около 5000 кв. м. площ. Не подценявайте органичния тор, с него също може да се прекали, макар с него да се тори по-скоро на око, отколкото да има някаква конкретна дозировка. По принцип, да прекалите с наторяването, е вредно за почвата. Тя не може да задържи толкова много хранителни вещества и по-голямата част ще се излъжат. От друга страна, ако сложите твърде малко тор или ползвате грешната формула, има вероятност пролетта да ударите на камък.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *