Борба с листните въшки

listni vashkiАко до този момент не ви е било известно, знайте, че листните въшки ( афиди ) са враг номер едно на абсолютно всички видове растения, било то стайни или градински. Единствената разлика е, че растенията отглеждани в стайни условия имат проблем с тези паразити целогодишно, а градинските само през късна пролет и лятото.

Афидите са дребни, със заоблени форми и посредством миниатюрен устен отвор изсмукват растителните сокове. Цветовете им са разнообразни в зависимост от вида. Могат да бъдат тъмно или светло зелени, кафяви, черни, дори червеникави. Размножават се изключително бързо майки се предвид, че достигат полова зрялост за 7, 8 дни след излюпването си.

Листните въшки засягат абсолютно всички части на растението, като особено са привлечени от скоро появилите се крехки издънки. Основно се разполагат по долната част на стеблото и листата. Образувалата се лепкава слуз по растението е вследствие на смесване на растителните сокове със слюнка на афидите. Борбата с този вид вредители е изключително трудна, но не и невъзможна.

Един от най – сигурните начини да се отървете от листните въшки е ежедневно да проверявате растенията си за наличието им. При установена поява е добре да използвате сапунена вода за отстраняването им. Напоена гъба или шишенце с пулверизатор и сапунен разтвор биха ви свършили отлична работа. Това е така наречения лесен начин за борба с листната въшка. Ако забележите, че тя все още се появява то вероятно е време да се възползвате от някой инсектицид предназначен специално за тази цел.

Инсектицидите са с установено ефективно действие, но не се препоръчват за растения, които се отглеждат в стайни помещения. Препоръчително е изнасянето им на открито докато трае обезпаразитяването, ако това е възможно разбира се. В противен случай бихте могли да потърсите алтернативни методи за борба с листната въшка.

Градинските растения без проблем могат да се третират с инсектициди, като е важно да споменем, че за различните растения препаратите и дозировката са различни. Каква точно е тя би трябвало да ви уведомят в аграрната аптека от където закупувате съответния препарат.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *