Билки и подправки от нашата градина

билкиВсички билки и подправки са неизменна част от ежедневието ни. Едните използваме, за да овкусим домашните гозби, а другите за да си направим топъл чай през студените зимни месеци. Обикновено сме свикнали да си набавяме тези продукти от пазара, но при малко повече желание може да си ги отглеждаме в домашни условия. В градината винаги ще се намери още малко място за някое друго коренче босилек, ако пък не е възможно на помощ ни идват сандъчетата, които може да поставим на балкона.

В специализираните магазини ще открием голямо разнообразие от семена, но на кои ще се спрем зависи изцяло от вкусовите и ароматни предпочитания на всеки един от нас. В тази статия решихме да обърнем внимание на най – често ползваните у нас подправки и билки, като поставим акцент върху начина им на употреба и отглеждането.

Магданоз и целина

Това са едни от най – предпочитаните подправки в българската традиционна кухня. Магданозът се предпочита пресен, защото тогава приятният му аромат се усеща най – много. С него се декорират салати, подправят се супи, и се добавя към различни ястия според вкусовите предпочитания.

магданозЦелината за радост на всички е изключително полезна и всички нейни части се консумират – листа, стебла, корени. Използва се за подправяне на различни ястия и салати. Подправката е известна и с диуретичното си действие, което се постига благодарение на високото съдържание на етерични масла в растението. Както магданоза, така и целината не обичат пряката слънчева светлина, те са двугодишни растения, на ние ги отглеждаме, като едногодишни.

celinaЧубрица

Чубрицата може да бъде едногодишно или много годишно растение в зависимост от вида. Отглежда се на сухи, не много слънчеви и проветриви места. Използва се за подправяне на домашни гозби или като подправка комбинирана със сол, червен пипер, черен пипер и сминдух.

чубрицаРозмарин

Розмаринът е многогодишно растение, когато бива отглеждано в топли помещения или в топлите части на страната. Обича влагата, но не прекалено, колкото повече подрязвате клончетата му, толкова по – бързо расте и се сгъстява храста. Изключително предпочитана подправка за риба и рибни ястия, понеже аромата ѝ успява да тушира понякога неприятната миризма на риба.

розмаринБосилек

Босилекът по традиция е италианска подправка, но ние също я ползваме много. Приготвянето на различните видове паста, спагети и пици не могат да минат без босилек. Месните ястия и салати същи се възползват от прекрасния аромат на билката. Това е растение, което изненадва със силните си антисептични и болкоуспокояващи свойства

босилек

 

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *