Басейн в двора – как да изберем?

Басейн в двора – как да изберем?

Ако морето тази година не ви е по джоба, или просто не искате да събирате тен по претъпкани плажове, има начин да си осигурите комфортна ваканция и у дома. Днес ще си говорим, как да разположим басейн в двора, от какво имаме нужда и какъв тип басейн да изберем, за да се чувстваме комфортно и безопасно в него.

градински басейн

 

Изграждането на голям басейн като тези в хотелите е трудоемко и определено скъпо удоволствие. Но може да си позволите този лукс, като си вземете преносим басейн у дома. Обичайно те са два вида – надуваеми, или сглобями. Или да изберете басейн за вграждане. А ако планирате да използвате съоръжението целогодишно, пригответе си около поне 10 000 и много място в двора.

градински басейн

Басейн за вграждане

Тези модели са едни от най-големите и ще са ви необходими доста средства за тях. За сметка на това няма да се налага да го сглобявате и разглобявате непрекъснато. А другият бонус е, че може да използвате целогодишно. Този тип басейни най-често са от акрил и са различна големина. Изкопава се специална яма в земяна, в която се разполагат, след което се облицоват с камък, а междувременно отстрани се скриват филтърните системи за пречистване на водата. Красиво и доста елегантно решение, особено ако имате голям двор.

 

Сглобяем басейн

Сглобяем басейн

 

В този случай може да избирате между всякакви размери. Повечето модели са с външна филтърна система и вграден помпа, а някои имат и функция за джакузи. Имайте предвид обаче, че ако се спрете на такъв модел, трябва да предвидите и място, където да го разположите. И дори стълба, ако изберете модел с по-голяма височина. Те са изградени от леки, но устойчиви на нараняване материали като рамка от стомана и подсилени стени и дъно, което ги прави устойчиви на различните атмосферни влияния. Освен това и тях можете да използвате целогодишно, а някои имат опция и за външна облицовка, така че да не развалят пейзажа на дома ви.

идеи за басейна (5)

Освен това са значително по-евтини и са най-предпочитани, ако искате да ги използвате само за летния сезон.

Надуваеми басейни

идеи за басейна (4)

 

Най-евтини и най-лесни за съхранение. Надувате, пълните с вода и сте готови да се забавлявате. Но и с най-малка гаранция за качество и издръжливост. Трябва непременно да го пазите от остри предмети и да следите басейна да е разположен върху равна повърхност. Надуваемите басейни са най-подходящи за деца, но имайте предвид, че подобно на останалите, те също не са напълно безопасни за малките плувци. Затова задължително вземете мерки и относно сигурността на децата и не ги оставяйте без наблюдение, докато играят в тях.

Джакузито – разумна алтернатива

Ако нямате място за басейн, джакузито е много добра и сравнително приемлива алтернатива. Не само, че не заема много място, но и може да го ползвате през цялата година. Съществуват и надуваеми джакузита, както и модели, които са с твърда облицовка, което ги прави подходящи за всеки дом. Едно наистина практично решение, с което може да се поглезите в градината или вилата.

идеи за басейна (2)

И няколко допълнителни съвета:

При покупката на басейн, задължително имайте предвид, че се налага да спазвате определени правила. Освен ако моделът не е сглобяем, басейните не се източват от водата дори през зимата. Задължително е да извършвате редовно почистване на дъното от пясък, листа и други замърсявания, а освен това водата трябва ежедневно да се следи за безопасни нива на химикали или замърсявания. И поне веднъж в седмицата или месеца да давате проби на специалист, преди да плувате в нея. Подготовката за плуване в басейна може да отнеме между седмица и десет дни. И само, ако всичко е наред с нивата на хлор и другите химикали във водата, може да рискувате да се къпете вътре.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *