Бързо озеленяване на двора или градината пред новия дом

Двор без красиви растения изглежда „гол“ и неподдържан. Какво да правите обаче, ако нямате възможност да се грижите постоянно за дървета, храсти и цветя? Възможно е току-що да сте си купили нов дом, а за да се сдобиете и с красив ландшафтен дизайн, ще са нужни много работа и време. Оказва се, че има как да направите и невъзможното! Ще ви помогнем да „ускорите“ времето, за да се насладите на великолепната градина сега!

Морава

С райграс или специални тревни покрития — от април до ноември може да имате красива тучна морава. Най-добре е да наемете специалист, ако нямате опит с това, за да не останете разочаровани. Ако решите да озеленявате градината сами, по-добре е да се подготвите добре, поне теоретично.

Морава

 

Задължително направете трасиране на двора, денивелация, почистване на камъни и корени от градина. Допълнете бъдещите зелени площи с плодородна пръст, наторете и подравнете масата. Следва залесяване и валиране на семената, както и напояване.

След като се погрижите за необходимото количество влага, оставете топлината да свърши своето, а в зависимост от сезона може да се радвате на чудесна морава още след две седмици.

Изкуствената трева е друга опция. Обичайно я използват за игрища и тенис кортове, но нищо не пречи да покриете с нея площите пред дома, край басейна,  някои участъци в оранжерията или дори терасата.

Тя се изработва от синтетични тъкани, което означава, че няма да имате проблем с поддържането й. Само трябва да я почиствате редовно. Това решение е удобно и когато търсите безопасна настилка и за детски площадки.

Бързорастящи дървета

Без дървета, градината, особено на село или в крайните квартали, изглежда гола. Хубаво е да посадите фиданки и да гледате как растат, но това е удоволствие за тези, които могат да чакат години. За тези, които нямат търпение, има две възможности: да посадят вече пораснали дървета или да разположите изкуствени.

бързорастящи дървета

Озеленяването с живи „възрастни” екземпляри е лесно. На пазара има много разсадници, които успешно развиват бизнес в тази ниша и могат да ви предложат подходящи екземпляри. Големите дървета са с височина от  3 метра и нагоре. Могат да бъдат плодни или декоративни дръвчета. Сред най-популярни видове са: туя, чемшир, кестени, плоски дървета, клен, бреза, върба, смърч, бор, ела и др.

В случай, че се притеснявате, че няма да се справите с грижите за дърветата, знайте, че от разсадниците могат да ви предложат не само доставка и засаждане, но и да ви осигурят и контрол от специалисти. А те периодично ще следят за подхранване на дърветата, как се стимулира растежа на кореновата им система,  правилния растеж на короната и т.н.

Изкуствените дървета, които не са твърде високи, са много по-евтини от тези с големи размери, а изборът на видове е толкова широк, че можете да аранжирате градина във всеки стил. Климатът не пречи на екзотичните растения, така че фикусите, магнолиите, палмите, рододендроните, лалетата, сакурата, нуистията и др. може да “порастат” в двора ви дори и през зимата.

Почти жив плет

Добър вариант за незабавно озеленяване е изкуственият плет. Най-често той се използва за украса на огради, веранди, тераси, беседки, балкони и др. И има не само декоративен ефект — той е прекрасна защита от слънцето и праха на улицата.

Жив плет

 

По същество изкуственият плет представлява своеобразна рогозка, изработена от метална мрежа, върху която са прикрепени зеленина от полипропилен или полиестер. Листенцата имитират жива растителност и така лесно може да се сдобиете с „плет” от игли на смърч, бор, лиственица, кипарис и др. Най-хубавото е, че изкуствената зеленина не увяхва и така получавате вечнозелен жив плет.

Изкуствен плет

„Градина” в саксии

 

градина

Разбира се, че няма по-просто решение от това да подредите големи кашпи или цветарници с пищни цветя. Това решение е толкова ефективно, лесно за поддържане и богато на възможности, че мнозина го избират, дори когато имат на разположение своята градина „по конец”.

градина в саксия

 

градина вид

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *