Грижа за цветята през есента и зимата

С идването на есента, има много растения, които трябва да се приберат у дома. Някои от тях се нуждаят от специална грижа и внимание обаче. Повечето растения, които са били на открито през лятото в градината или на терасата, сега трябва да се приберат, за да се подготвят за зимата.

грижа за цветята

Приспиване на цветята

Има случаи, в които е необходимо цветята да се приспят за зимата. Ако растението е с луковица, то може да бъде приспано. Започвате да ги поливате все по-малко и по-малко, като преди това сте изрязали стъблата и цветовете им. Накрая просто захлупвате цветето с капак или чинийката на саксията и го оставяте да спи. То може да преживее така цели няколко месеца, преди отново да започнете да го поливате, за да се развие. Когато решите да го събудите обаче, важно е да го държите на топло и на слънчево. Но не го излагайте на директна слънчева светлина, тъй като може да се увреди.

Стрес при цветята

Някои цветя не реагират много добре на преместването. Или поне в началото не се чувстват добре. За около месец може да изглеждат болни или повехнали, тъй като все още се адаптират към промените.

Ако отглеждате камелии или папрати, може да видите падане на листа. Падането на листата може да се дължи на няколко причини — по-малка слънчева светлина, по-студен въздух, ако са близо до входната врата или тази на балкона, промяната в температурата.

Други растения може да забавят развитието си, или да се развият по-рано. Коледният кактус например, може да разцъфти през ноември, а коледната звезда въобще да не започне да променя цветовете на листата си.

Не излагайте цветята на пряка слънчева светлина

Много начинаещи любители градинари, поставят цветята директно под слънчевите лъчи на прозореца, с цел да им осигурят достатъчно светлина през есента. Внимавайте. Не всички цветя обичат директното слънце върху себе си.

Друг източник на проблеми може да представлява радиаторът или печката, ако се намира твърде близо до растенията. И прекалено високите температури може дори да ги увредят.

Всяко второ растение страда от листни въшки. За да ги отстраните, най-добре направете един душ на растението с не много студена вода. На някои цветя може да опитате да третирате листата и със слаб сапунен разтвор. Опитайте върху едно или две листа, дали ще се почувстват добре. Ако не повехнат от препарата до ден — два, може да третирате цялото растение.

На светлина или на сянка?

И накрая, но не по важност, добре е да разположим цветята правилно в помещението, където ги съхраняваме през зимата. Така например игликата, азалиите, мушкатото, амарилиса или алокацията обожават слънцето и се чувстват добре на по-силна светлина.

От друга страна трансдекацията се чувства по-добре на сянка, както и бръшляновите растения, алоето, индийския меч, някои видове бегонии, каменни цветя, теменужки, нямат нужда от твърде много светлина, за да се чувстват добре. Затова е по-добре тях да ги оставите по-далеч от прозореца, за да не изгорят цветовете и листата им.

Китайската роза, която също е топлолюбиво растение, планинския божур, различните видове кактуси и дървото на живота обичат слънцето. И тях спокойно може да сложите по-близо до източника на светлина.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *