Как да дезинфекцираме и поддържаме автомобила, за да се предпазим от вирусни инфекции

Доброто поддържане на автомобила гарантира не само неговият дълъг живот, но и безопасността му. А в условията на карантина и бързо разпространяващи се инфекции, неговото пълноценно почистване става още по-важно. Предлагаме ви няколко идеи, как можете да почистите колата си надеждно. А ето и част от тях:

1. Използвайте микрофибърна кърпа

Често решаваме, че стари дрехи, които се използват за парцали или непотребни хавлиени кърпи могат да ни свършат работа в почистването на автомобилния салон. Но е установено, че най-добрият избор са микрофибърните кърпи, които не надраскват кожата и не оставят влакънца по нея, нито пък са груби и сухи и не я дерат.

миене на кола (2)

2. Използвайте две кофи за миене

Агресивното миене на автомобила с препарати може да увреди покритието отвън, а отвътре да разяде или намали качеството на кожата и тапицерията в купето. Затова е най-добре, когато миете колата си, да вземете две кофи с вода. В едната сипе вода и препарат, а в другата—чиста вода. И след като сте третирали колата с препарата, побързайте да измиете и с чиста вода.

3. Без кръгови движения

Ако правите кръгови движения при миенето на колата е по-вероятно да изразходвате време и вода, за да я почистите, тъй като сте разнесли замърсяванията навсякъде. Мийте само в една посока, така по-лесно ще отстраните следите от прах и кал. А ако има твърди засъхнали частици пясък или кал по повърхността й, ако решите да ги махнете с кръгови движения, рискувате да надраскате и боята.

4. Почиствайте седалките

Задължително почиствайте и седалките, когато използвате прахосмукачка за кола. Много хора смятат, че това е излишна загуба на време, но е желателно те да бъдат поддържани, за да останат здрави. Също така не забравяйте да се грижите добре за кожените седалки. Те трябва да се мият с мек сапун и вода, а ако са били изложени дълго време на слънце, да се нанася и специален препарат за защита на кожата.

миене на кола (1)

5. Дезинфекция на колата с домашни препарати

Почистването и измиването на колата е ежеседмична или ежемесечна процедура, която всеки шофьор извършва, за да поддържа в добро състояние автомобила си. Но при разпространяване на опасни вирусни инфекции, за да сте сигурни, че няма неволно да се заразите от пътник в автомобила си, или да пренесете бактерии в колата има още няколко начина, които могат да ви помогнат да се справите с проблема.

Най-добрия дезинфектант, който може да употребите е медицински спирт. С кърпа обтрийте всички повърхности вътре в колата и оставете да действа поне половин час. С почистващи кърпи, които имат високо съдържание на алкохол, процедурата е същата.

Ако нямате алкохол под ръка, варианта е разтвор от 100 мл винен оцет, поставен в един литър вода и сокът от един лимон. С тази смес не само че може да третирате всички повърхности в автомобила, но и да ги напръскате със спрей — дозатор, за да сте сигурни, че сте ги обезпаразитили.

И накрая, но не и по важност, има шест точки, които задължително трябва да почистите. Те са лостът за скорости, волана, навигацията, дръжките на вратите, огледалото и седалките. А ако ползвате детска седалка, задължително я почистете след употреба.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *