Грижа за колата през зимата (Или как да се справим със студения двигател и замръзналите ключалки)

Зимния сезон е един от най-неблагоприятните за всички шофьори. Неопесъчени пътища, замръзнали ключалки, двигател, който не иска да запали, блокирали чистачки. И дори да сте взели всички мерки, за да сте сигурни, че колата ви е готова за зимата, тя отново може да ви изненада.

Ето няколко интересни и бързи трика, ако изпаднете в неприятна ситуация и се нуждаете от бързо решение, с което да се погрижите за автомобила си.

Срещу замъглени стъкла

Те са ужасно неудобни и толкова неприятни през зимата. Може да ги избегнете, залагайки на един невероятно прост трик. Достатъчно е да вземете малко силициеви кристали за котки и чифт чорапи. Кристалът е изработен от изсушен силициев гел, който попива отлично влагата.

Достатъчно е да напълните няколко чифта чорапи, да ги завържете добре и да ги сложите в колата–над жабката, отстрани на облегалките или седалките и пред задното стъкло от вътрешната страна. Резултатът приятно ще ви изненада. Замъгляването може и да не изчезне съвсем, но със сигурност няма да се борите с напълно замъглени стъкла всяка сутрин.

При заледяване на стъклата

Вариантите са няколко–може да паркирате колата така, че предната част винаги да е изложена на изток. Така сутрин, слънцето само ще размразява автомобила ви.

предно стъкло

Друго полезно решение е да поставите картон на предното и задното стъкло при особено ниски температури. Ако нямате картон и стара кърпа ще помогне. Само я закрепете добре, за да не падне.

Алкохолът и препарата за съдове ще ви станат първи приятели в зимния студ.

1 литър алкохол, 300 мл вода и малко препарат за съдове, ще свършат чудеса. Помага и съотношение вода и алкохол 2 към 1 / 2 /3 алкохол, 1/3 вода) . Достатъчно е да ги смесите в бутилка с пулверизатор и да разклатите добре. Напръскайте и сте готови.

Никога не размразявайте стъклата с гореща или вряла вода. Използвайте студена, или хладка вода, за да избегнете напукване или пръсване на стъклото заради температурата.

Защитете ключалките от замръзване

ключалки
По принцип има специален препарат, който се поставя предварително, но ако все пак не разполагате с такъв, може да опитате с малко мазнина. Тя няма да позволи на ключалката да замръзне. Няколко капки алкохол също могат да помогнат, да се размрази по-бързо, особено ако бързате сутринта.

Глицерин и вазелин пазят вратите от леда

За да предпазите вратите от леда, достатъчно е да отделите малко време и да намажете уплътненията около вратите с малко мазнина–глицерин или вазелин.

кола през зимата

Пазете огледалата

Специални покривала или торбички могат да предпазят страничните огледала от замръзване.

чистачки

Дръжте далеч чистачките от колата

Още едно нещо, на което трябва да обърнете внимание. Може да сложете и предпазни калъфи на чистачките, така че да не залепнат за стъклото, ако температурите паднат под нулата.

И накрая–поддържайте колата чиста

През зимния сезон автомобилът е подложен на редица влияния. От солта и пясъка за опесъчаване на асфалта, през снега, калта и леда. Поддържайте редовно колата си чиста, за да я предпазите от опасните влияния на различните вещества, а гумите в добро състояние. Не се знае, дали в някакъв момент това няма да се окаже решаващо за вашата безопасност, докато сте на пътя.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *