Активна къща – дом, който се грижи за всичко, вместо вас

От 50те години на миналия век се заговори за огромния проблем на хората с екологията. Притесненията за околната среда растат като снежна топка, а изграждането и използването на сградите след това само го усложняват. Целият процес от строеж, използване на енергия за целта и по-късно – за поддържането на един дом е не само скъп, но и вреден за ресурсите на планетата. По тази причина водещи архитекти, строители и дизайнери се обединиха в създаването на проект, който може да разреши тези проблеми.Нарекоха го „Активна къща”.

Опитайте си да си го представите: Имате възможно най-модерния дом, стаите ви се къпят в светлина, у вас температурата е такава, каквато ви харесва през всеки сезон, без да се занимавате с неща като осигуряване, поддържане и почистване заради отоплението. Междувременно собственият ви имот…започва да ви носи пари под формата на спестени средства за консумирана енергия! Не, това не е утопия, а активна къща. Този тип модерен дом, консумирайки определено количество енергия, я възпроизвежда в количество по-голямо, отколкото имате нужда.

Архитектурата на този тип модерни и комфортни сгради се основава на:

Минимализиране на въздействието върху околната среда,

При изграждането им се използват екологични материали и щадящо природата производство,

Вредните емисии в атмосферата намаляват в резултат на предприетите мерки,

В резултат се получава щадящо природата строителство и енергийна ефективност.

Разбира се, технологията „Активна къща” е сложен проект. Създадена е на базата на готови Smart Home проекти и такива за пасивни къщи в Германия.

Как, всъщност, тази технология пести енергия?

Прави се добро проучване на средата.
Преди да ви построят модерния дом от този тип, се прави подробно проучване на условията, в които живеете. Цялата комбинация от фактори като терен, релеф, вид на почвата, ориентацията на бъдещата ви къща в околната среда се взима предвид.

За да се намели максимално на въздействието върху заобикалящата природа, се взимат съвкупност от мерки като надземно и подземно строителство, рециклиране и повторна употреба на строителни материали и конструкции, използване на еко елементи и най-вече – използване на възобновяеми енергийни източници и системи за събиране и пречистване на дъждовна вода.

Използването на слънчева енергия

Един от най-популярните източници е еко енергия е Слънцето.

Безплатна е, имаме на разположение огромен ресурс и е грехота да не се използва. Когато се строи активна къща, сградата се ориентира така, че максимален брой повърхности от къщата да са насочени към слънцето. Така се пестят сериозни средства от бъдещите сметки за осветление и отопление.

Непременно трябва да се използват иновации като слънчеви колектори за производство и съхранение на топлина и слънчеви батерии. Те ще послужат за производство и съхранение на електричество, което само в рамките на три десетилетия ще възвърне инвестицията в реализирането на проекта.

Термично запечатване

Винаги се е смятало, че топлинните загуби са предвидим минус в строителството. Едно от достойнствата на активната къща е, че дори на етапа „Проект”, се осигурява възможно най-голямото термично „запечатване” на сградата. То се постига с помощта на многослойна изолация на стени и покриви, основи и специално проектирани точки за свързване на стени, покриви и тавани.

Използва се вентилационна система. Тя взема топлината от въздуха, който излиза от стаите, и го пренася във въздуха, влизащ отвън. Да, изглежда като научна фантастика, но нещата се случват точно по този начин!

Отворите за прозорци са задължителна част от всяка сграда. Няма как да получим естествена светлина и топлина по друг начин. Те обаче и излъчват най-много топлина. За да се минимизира този ефект, в активните сгради се монтират многокамерни прозорци с двоен стъклопакет с висококачествена топлоизолация.

 

Не са за пренебрегване и материалите. Използват се продукти на модерни технологии за производство на стъкло, които позволяват превключване в тониран режим . Това са т.нар. стъкла с течни кристали, които се променят от прозрачно в непрозрачно, в зависимост от светлината навън. Някои са им дали любопитно прозвище „прозорци – хамелеон”.

Всяко едно от тези модерни решения вкупом намалява сериозно топлинните загуби в сградата и междувременно осигурява приятна среда за живот вътре в нея.


Възобновяеми енергийни източници

Слънчеви панели и ветрогенератори за производство на електричество, слънчеви колектори и топлообменници за създаване на топлина се използват широко в поректирането на активната къща.

Вода

Дори безценната вода не е проблем при този тип строителство. Обектите се проектират така, че близо 50% от водата, която се консумира за канализация, почистване, миене на автомобили, поливане да идва от натрупаната в система за дъждовна вода и сняг. Най-успешни са тези обекти, разполагат с артезиански кладенец, за да осигурят всички нужди на домакинството от питейна вода. Течността, която се добива е толкова чиста, че няма нужда дори от филтър.

Всички тези иновации са съвсем като тези, които се използват в проектирането на пасивни къщи. Като добавите и системата Smart Home обаче получавате невероятен дом, който е еко, почти не консумира енергия, сама осигурява ресуристе си, в която ще живеете изключително комфортно, без да вредите на околната среда!

Решението да живееш в активна къща не е обикновена суета и желание да се възползваш от най-модерните строителни решения. Светът, в който живеем се разкъсва от еко бедствия и сериозни здравословни проблеми. Активната къща никога не е част от това! Тя осигурява хармоничен вътрешен климат. В дом като този никога не се разхищават ресурси, атмосферата е комфортна, а въздухът вентилира.

Системата „Умен дом” глези обитателите си с удобство и самоуправление като наглася дреболии като спускане и вдигане на щорите.

Първата активна къща е дело на датски архитекти през недалечната 2008 г. Подобно строителство набира популярност и у нас. Сега не е от най-достъпните технологии за средностатистическия българин, но вече в цяла Европа се стремят към този тип строителство и е въпрос на време то да стане единствена алтернатива.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *