10 съвета за енергийна ефективност, които ще ви спестят пари

От средата на пролетта сметките за ток започват да падат, но точно тогава и през цялото лято трябва да се планират ремонти и промени в жилището. Целта е не само да го направят по-удобно и красиво място за живеене. Може да се погрижите и за енергийната ефективност на дома си. Много скоро ще разберете, че цялата инвестиция ви се отплаща под формата на топло жилище през студените дни и приемливи сметки за ток.

Огледайте дома си. Обмислете какви промени може да направите, съобразете ги с бюджета на семейството си. Преди да започнете да преобразявате дома си, помислете дали няма начин да подобрите енергийната му ефективност:

1. Сложете изолация на стени, покрив и мазе

През зимата черпите много електроенергия за отопление. През лятото сметките също са прилични, защото се нуждаем от охлаждане. Трябва да огледате добре дома си, особено външните (фасадни) стени, покрив, прозорци и мазе. Целта е да откриете пукнатини и мухъл, които повишават влагата у дома, разболяват и водят до неминуеми топлинните загуби. Специалисти са изчислили, че в дом, който не е изолиран добре, търпи огромни топлинни загуби. Ако се погрижите за това обаче, ще намалите сметките си за ток поне с 35% , което съгласете си струва инвестицията.

Ако имате подходяща изолация на стените, покрива и мазето не само зимата ще ви е по-топла и уютна. Охлаждането в нетърпима жега е по-лесно осъществимо.

Не ви съветваме да го правите сами, ако нямате съответните умения. Изолация се прави веднъж и не е редно да икономисвате. Извикайте специалист, който знае как да постави покритието, да изравни неравностите и дори да се погрижи за добрия външен вид.

2.Заменете класическите с енергоспестяващи крушки

Сигурно си мислите, че крушките не „харчат нищо”, но това не е съвсем така. Цели 11% от сметката ви за консумирана електроенергия отива за осветление. Една енергоспестяваща крушка е малко по-скъпа от традиционната, но пък има по-дълъг живот на потребление и консумира по-малко ток. С покупката и печелите две неща: намалявате потреблението и пестите. Енергоспестяващи крушки има във всеки квартален магазин и дори няма да се затрудните, за да си ги набавите.

3. Сменете прозорците си с нови

Прозорците са нещо необходимо за всеки дом. Дават свободен достъп на естествена светлина и топлина. С тяхна помощ се проветряват стаите, но едновременно с това ни изолират от градския шум и метереологични промени. Прозорците обаче причиняват и загуби на топлина. Изчислено е, че заради високата проводимост на стъклото се губи 10% от полезната енергия.

За да се справите с този проблем е достатъчно да смените прозорците с нови модерни варианти. Техните характеристики са много по-добри, помагат за намаляване на топлинните загуби,но и осигуряват подобрена звукоизолация.

Специалисти ще ви препоръчат двоен или троен стъклопакет. Цената им варира в зависимост от това на каква рамка ще заложите – дървена, алуминиева или пластмасова (PVC) . Всеки от стъклопакетите обаче е изпълнен с инертен газ – аргон. Той действа като изолатор на шум. Модерните прозорци имат изключителна устойчивост на атмосферни влияния. Може да ви се струват малко скъпи, но са дълготрайни и вече са задължителни във всички нови сгради, според стандартите на ЕС. Влагането на пари в подмяната на прозорци ще се отрази благоприятно на сметките за ток.

4. Компромисен вариант: Изолирайте стари прозорци

Ако все още нямате възможност да сложите нов стъклопакет или просто се под наем, разумно решение е поставянето на допълнителна изолация. Мястото ѝ е между рамката на прозореца и рамката, върху която е поставено стъклото. Тя спира течението и уплътнява добре прозореца. Прави се с дунапрен и уплътнителна гумена лента, които се слагат и на стари прозорци, и на балконски врати. Дебелината им варира от 2 mm и 5 mm. Изберете тази, която ще позволи да се затворят прозорците, но и ще намали топлинните загуби.

5. Сложете външни щори или капаци

Външните щори и капаците не служат само за защита на дома, когато стопаните ги няма. Когато температурите са ниски навън, те намаляват топлинните загуби през нощта. Много полезна е функцията им и през лятото. Те предпазват стаите от прегряване.

6. Инвестирайте в енергоспесяващи домакински уреди

Големият консуматор на елекроенергия у дома са домакинските уреди- хладилникът, пералнята и съдомиялната машина.Те са ежедневно необходими, но и на тях дължим ¼ от цялата ни сметка за ток. Когато животът на старите уреди приключи, препоръчваме да ги замените с нови. Обозначени са с етикет „А клас”. Те са малко по-скъпи, но и по-икономични. Намалената консумация на електроенергия ще доведе до естествено намаляване на сметките.

7. Енергийно ефективно отопление

Половината от сметката на за тока през зимата отива за отопление на дома. Не бива да се лишаваме от комфорт и здраве, ако искаме да пестим. Разумното решение е да изберем начин за отопление, който е енергийно ефективен. Това се постига , когато например се използват уреди с инфрачервени панели, вместо познатите нагреватели.

Предимството на отоплението с инфрачервени панели е, че те нагряват не само въздуха в стаята, а и стените, тавана, пода и предметите в стаята. Те от своя страна излъчват топлината, която са поели и това цифри е изчислено, че отговаря на 60% по-добра енергийна ефективност.

Още по-модерно и еко е използването на възобновяеми енергийни източници. Геотермалната и слънчевата енергия могат да ви осигурят комфорт, без да се притеснявате от високите сметки за електроенергия.

8. Садете дървета в двора

Да отгледате дърво в двора е не само благородно и жизнеутвърждаващо, но и много практично решение. Ако живеете в къща с градина, засадете широколистни видове от южната страна на сградата. През лятото те не само ще ви предпазят от горещите слънчеви лъчи, но и ще попречат на прегряването на стаите.
През зимата широколистните дървета са без листа и така позволят проникването на слънчева светлина.

Ако харесвате вечнозелени екземпляри, засадете ги от северната страна. Те ще защитят дома ви от влиянието на студените северни ветрове и предотвратяват прекомерното охлаждане през зимата.

9. Използвайте възобновяеми енергийни източници

Безплатни източници на енергия са неща, които обикновено приемаме за даденост – Слънцето, вятъра и водата. Ако се използват с помощта на инсталации, мощта им е възобновяема. Как става това?! Като си поръчате фотоволтаични панели могат за създаване на енергия или термоколектори – за осигуряване на отопление в стаята и вода за битови нужди. Със същата цел се използват геотермалните помпи и подземни води.

10. Използвайте електричество само, когато ви е необходимо

Истината е, че ние потребителите нямаме грамотно отношение към електричеството. Ако съобразяваме консумацията на ток с нуждите си, сметката ни може е да бъде намалена с до 10%. Ето няколко прости примера, с които може да си помогнете: Не включвайте отоплението в стаи, които влизате рядко; намалете температурата на термостата с една градус по-малко от обичайното; изключете телевизори, лаптопи и компютри – когато са в покой консумират електричество. Гасете крушките, когато излезете от стаята. Когато готвите, изключете котлона или фурната пет минути, преди да сте приключили.
Използвайте пълния капацитет на пералнята.

Вярваме в ефикасността на тези съвети. С тяхна помощ чувствително ще намалите месечната си сметка за ток. Инвестирайте сега в енергийната ефективност на дома си, за да се радвате дългосрочно на уютен дом и умерени разходи.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *