Порти и огради от ковано желязо

За да бъде домът наистина крепост, трябва да бъде защитен. Строгите високи стени все още се намират, но далеч по красиво е дворът да бъде „рамкиран” с подходяща ограда. Не стига да подредите камъни в няколко реда и да ги покриете с бетон. Добре е да измислите нещо колкото стабилно, толкова и красиво – така че да отговаря на общата идея на екстериора ви. Ако търсите сигурност и изящество, най-вероятно е да ги намерите в изделията от ковано желязно.

Особености на материала

Кованото желязо е материал с изключителна популярност от древни времена. Майсторите с чук и огън се превръщали в изкуство всяко парче метал в ръцете си. И ако днес не се налага да се въоръжаваме с мечове, пак не можем да устоим на красотата на високите порти и огради от ковано желязо.

Хубавото на този тип изделия е, че не се произвеждат на конвейер. Някои неща може да купите готови от ателието, но повечето образци се изработват по поръчка. Не са най-достъпните изделия, но не са и привилегия само на най-заможните както е било едно време.

Съвременните майстори правят красиви перила, перголи, градинска мебел, арки. Ако направите индивидуална поръчка, може да станете горд собственик на уникат, който ще ви радва десетилетия.

Предимството да имаш порти и огради от ковано желязо

Както споменахме преди малко – това са на практика вечни изделия: Кованото желязо не корозира при екстремни горещини, валежи, ветрове, бури;
Материалът е с доказана удароустойчивост;
Идеалният вид от ден първи винаги и лесно може да се възстанови – ръждата да се почисти, цветът – да се обнови;
Не се налага трудоемко ремонтиране. В случай на нужда – поправката се извършва на място;

Възможност да създаване на единствен по рода си модел – ако имате въображение, може да поръчате по скицата си изделието на компетентен майстор. Въпреки това ви съветваме да се доверите на оценката на по-опитни, които знаят не само да коват желязо, но и много за символиката и красивото съчетание на елементи.

Недостатъци на изделията от ковано желязо

Високата цена. Да, всеки може да има порти от ковано желязо, но редовият гражданин трябва да пести дълго, за да се радва на подобен разкош в дома си;
Оградата от този тип трудно се прескача, но не защитава от градския шум и мръсотия, от любопитството на хората – още по-малко;
Дори да имате цялата финансова възможност, не може да поверите поръчката на всеки. Портите и оградите са масивни изделия, които се правят веднъж в живота. Не ги поверявайте в ръцете на неопитни. Много трудно ще си позволите замяната, а да гледате години наред нескопокан труд е обида за вас;

Видове ковани огради

1. В първата категория можем да включим огради, които са за сигурност и защита. При тях декоративните елементи почти липсват. Създадени са с цел да пазят абсолютната неприкосновеност на домакинството – дори от любопитни погледи.

Те са сред най-евтините изделия от този тип. Достъпността се обяснява с това, че подобни изделия се изработват чрез щамповане и минимум ръчно творчество. При производството на тези видове огради често се използва поликарбонат. Елегантните ковани декорации изглеждат неочаквано добре на поликарбонатни панели, а и пазят от погледа на неканени гости.

2. Втората категория са декоративните огради, които не е пресилено да кажем, че са произведение на изкуството. Изработват се от майстори-ковачи, по специално направена скица. За разлика от защитните огради, при тях се използват сложни елементи, необичайни форми. Подобни решения са с висока сложност на изработка и съответно изискват опита и ръцете на опитни майстори.

Третата категория е за междини конструкции, които са далеч от оригиналността. Някои детайли се изработват като от щампа, за да се намали себестойността на цялата поръчка. При изработката им се изисква по-малко време и крайната цена е по-ниска.

Цветове

Повечето ковани огради и тежки порти от желязо се решават в черен тон и се украсяват със златни детайли. Това решение е аристократично и внушава респект, но е уместно само за наистина големи извънградски домове, с големи градини.

Ако живеете в къща с нормални размери, най-добре е да се възползвате от разнообразието, което предлага палитрата от интересни цветове, с които могат да се боядисат изделията от ковано желязо. Възможностите ви са много и все атрактивни: бели, бежови, кафяви, медени цветове, ярки нюанси или умишлено състарени.
Като допълнителен слой, който защитава и създава интересен ефект се използват пчелен восък, прозрачен кит, прахово покритие.

Боята, разбира се, се използва най-много за продукти на открито. Благодарение на нея се получава желания цвят на метала, грундира се повърхността и се защитава от ръждата. Патината е друг способ за покритие, който е особено популярен в последните години. Чрез този тип украса се постига дълбок, обемен рисунък и мек, ретро чар на изделието.

Ако не ви допадат модерните техники на състаряване, потърсете бои, които създават нюанси в мек, седефен оттенък.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *