Дървена или алуминиева пергола — как да изберем?

Предимства на перголата и как да изберем най-подходящата за нас?

Още в началото на лятото, терасата или градината се превръщат в най-предпочитаното място за отдих. А изграждането на красива пергола, която да осигурява необходимия комфорт през сезона, само прави изживяването още по-приятно. На пазара обаче може да откриете най-различни видове перголи — от съвсем обикновени метални конструкции, през елегантни дървени модели, до модерните алуминиеви перголи,  които са много по-надеждни, стабилни и функционални във всяко отношение. Затова са и все по-предпочитани. Какви са предимствата на алуминиевите перголи и по какво се различават от дървените, може да видите по-долу.

Класическа дървена пергола

Те са красиви, изящни и относително лесни за монтаж, тъй като нямат много елементи за сглобяване. Класическата пергола може да се монтира, както на терасата, така и в градината.

Но дървената пергола е статична и не може да се променя. Най-често тези конструкции не предвиждат монтаж на допълнителен покрив, нито на странични модули, които да позволяват да бъде затворена през зимния сезон. От друга страна, алуминиевите перголи са много по-функционални и стабилни.

пергола (2)

Предимства на алуминиевите перголи

Дървените перголи рядко имат допълнителни функции, а освен това са доста скъпи. Алуминиевите перголи от друга страна са не само функционални, но и сравнително евтини, спрямо преимуществата, които предлагат.

Алуминиевите перголи са изградени от висококачествени метални конструкции, покрити със специална боя, която да ги предпазва от корозия и в същото време да удовлетвори всеки естетически вкус. Покривът е от широки метални профили и ребра, към които е монтирано текстилно покритие или алуминиеви ленти. Разполагат с моторизирана система за управление, а максималната ширина може да достигне между 8 и 12 метра. Специални релси с носачи  поддържат покривните модули, профилите са с дебели страни и максимално стабилна структура. Качеството на платовете за покрива е много високо, а освен това всяка част е свързана с допълнителни укрепващи елементи, за да се гарантира устойчивостта на съоръжението при всякакви условия.

Разнообразни покривни конструкции и системи за дренаж

В зависимост от типа пергола, покривът може да бъде хоризонтален или дъгообразен. Релсите с носачи са с изключителна здравина-  до 6985 гр/м, а дебелината им достига до 2.2 мм.  Някои модели са с допълнителна опция за остъкляване и така могат да се използват през цялата година.

Основната конструкция също е изградена от много стабилни метални модули, които достигат дължина до пет метра, а височината им може да варира според личните ви предпочитания. По отношение на покрива може да избирате между платнени тенти и подвижни алуминиеви ленти, които могат да се разгъват и така перголите да се позват при всякакво време.  Вграденото осветление ги прави особено подходящи за използване вечер, а освен тяхната функционалност е друга причина да бъдат предпочитани и за заведения, ресторанти, хотелски комплекси и други обществени сгради.  Те осигуряват изключително комфортно външно пространство при всякакви метеорологични условия.

 

Автоматизацията  е друго преимущество на тези модели. Може да управлявате само с един бутон, както осветлението, така и покрива. Вместо да използвате ръчни средства за управление, които често изискват и допълнителна сила, с едно натискане на бутона осигурявате комфорт на гостите си, както през деня, така и вечер.

пергола (3)

Кое да изберем?

Дървените перголи изглеждат красиви и семпли, но не са особено функционални. Освен че са доста скъпи,  а тяхната поддръжка също изисква допълнителни средства — специална обработка на дървото срещу дървояди, третиране срещу вредното въздействие от атмосферните условия, невъзможност да се използват през зимния сезон…

Алуминиевите перголи от друга страна, са много по-стабилни, могат да се изберат в различни цветове и са устойчиви на всякакви атмосферни влияния. Освен това са по-достъпни като цена и по-бързи за монтаж и поддръжка, а производителите осигуряват и гаранционно обслужване, при нужда. Конструкцията е лека, но в същото време и достатъчно стабилна, така че може да ги монтирате на тераси, балкони и други жилищни обекти, при това без особени затруднения.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *