Мазилки и изолации за дома — кога, къде, какво?

В днешно време на пазара има огромно разнообразие от строителни продукти, които можем да използваме за дома. И ако понякога водеща е цената, друг път просто не знаем какво да изберем като най-подходящо за нашето жилище.

За да не се сблъсквате постоянно с този проблем и да се чудите, какво ви е необходимо за ремонтните дейности, ви предлагаме списък с типовете мазилки, които може да откриете в търговската мрежа и за кои случаи са най-подходящи.

Мазилките се делят на две основни групи–фасадни и декоративни. Декоративните се използват за вътрешните стени на жилището, ако искате да постигнете по-особен ефект. Фасадните от своя страна се използват за външна изолация на дома. И именно за тях ще си говорим днес.

мазилка за стена

Фасадните мазилки се делят на четири основни групи–акрилни, силикатни, силиконови и минерални. Най-предпочитани на пазара са силикон — акрилните, които са на най-достъпна цена и с много добро качество. Те имат някои от предимствата на силиконовите мазилки–еластичност, водонепроницаемост, устойчивост и възможност за боядисване, но не са съвсем защитени от напукване, а освен това не се препоръчват и за райони, където има висока влажност, тъй като може да се образува мухъл върху тях.

Силиконовите от друга страна са особено предпочитани пред останалите, тъй като свързващата съставка в тях–силиконова смола, не позволява напукване и е изключително еластична и не позволява напукване и не образуват плесени и мухъл. Друго тяхно предимство е, че цветовете им издържат на всякакви атмосферни влияния.

Минералната мазилка от своя страна е сред най-евтините и изглежда добре върху стените на дома, но за съжаление има няколко сериозни недостатъка. Не е достатъчно водоустойчива, остават мокри петна по нея, а единственото й предимство е, че не допуска развитие на гъбички и плесени.

Силикатните мазилки са най-подходящи за нанасяне през топлото време. Те са под формата на паста и са лесни за поставяне. Освен това съдържат калиево водно стъкло, което позволява да се нанасят по-дълго време, преди да изсъхнат.

Съществуват се разбира се и традиционните варо-циментови и гипсови мазилки, които също може да използвате за фасада на дома. Варо-циментовите имат високо водопопиващо и паропропускливо свойство, а освен това са и дишащи.

минерална мазилка

От друга страна гипсовите мазилки могат да бъдат еднослойни, двуслойни и олекотени с перлит, като те са идеални и за боядисване. При правилно полагане, се получава идеално гладка повърхност, която може да се боядиса. Недостатъкът им е, че се налага да съхнат минимум 15 дни.

изолации

Изолация

Точно както мазилката, изборът на изолация също е от ключово значение. Затова и накратко ще ви представим най-популярните изолации и тяхното използване.

Експандиран пенополистирол (EPS)

Известен е още като стиропор и популярен заради зърнестата си и мека структура. Клас B1 по отношение на пожароустойчивост, с високи топлоизолационни качества, както и добра шумоизолация.

Екструдиран пенополистирол (XPS)

Някои видове приличат на пчелна пита, но плоскостите от този тип топлоизолация са с по-плътна структура и осигуряват отлична топлоизолация. Недостатъкът на този материал е, че не е паропропусклив, поради което не е желателно да го използвате за външна изолация.

Каменна вата

Произвежда се от камъни с вулканичен произход, и е с клас на пожароустойчивост А1. Лесен за полагане материал, подходящ за стени, подове, тавани. Лесен за полагане.

MULTIPOR

Сравнително нов продукт, който се предлага на пазара, с много добри топлоизолационни и студоустойчиви качества. Лесен за монтаж, с паропропусклива структура и клас на пожароустойчивост A1. Произвежда се от цимент, пясък, вар и вода и се предлага под формата на плоскости.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *