Обзавеждане на детска стая за ученик в дистанционно обучение

Когато ученикът е в дистанционно обучение, детската му стая се превръща в целия му свят

Наближаването на 15 септември е трепетно всяка година, но пред поредната възможност за дистанционно обучение, ентусиазмът отстъпва пред притеснението. Родителите на децата трябва да им създадат такива условия у дома, че не само да им е удобно да учат, но и да сведат до минимум вредите от дългото стоене пред компютъра и социалната изолация.

Специално място за учене

„Обикновената” детска стая включва три зони: за сън, за игра, за подготовка на домашни. Не всеки ученик разполага със собствена такава, особено ако има брат или сестра. За да намерят решение на проблема, много от децата взеха да слушат преподаването от леглата си или започнаха да пишат домашните на килима.

За да им окажат адекватна подкрепа, най-доброто решение на родителите е да им обособят специален, изолиран кът за учене. Там те ще могат да се посветят на знанието, без да се разсейват от обичайните за дома шумове на пералня, телевизора на баба или разговорите на семейството.

Собственото бюро е най-доброто място за дистанционно обучение, но ако няма как да го получи, най-добре е да имате предварително споразумение с детето. Заедно изберете подходящо място, което няма да се промени по време на цялата му изолация. Може да заеме част от работната зона но родителя, който работи вкъщи или да се настани в хола, ако предпочита да бъде сред хора. Някои деца държат на неприкосновеността си и изпитват притеснения дори пред близките си.

Те се нуждаят от наистина изолирано място, където ще могат да работят спокойно. При тях дори дистанционното обучение може да е в полза.

Махнете разсейващите фактори

Децата, особено в начално училище, имат проблем с концентрацията. Не разчитайте на самодисциплината им, а се погрижете да махнете всички разсейващи фактори от зоната им за учене. Оставете всякакви играчки, книжки, телефони и забавни джаджи за времето „след училище”. На същия принцип може да блокирате достъпа до сайтове със забавно съдържание.

Не позволявайте бюрото да се превръща в контейнер или маса за обяд! Мястото за учене си е само за учене! Осигурете достатъчно органайзери, места, където да се подредят помагала и помощни материали. Изисквайте поддържането на ред и честота. Не напразно детските психолози казват: „Подреждаш си нещата – подреждаш си главата!”

Регулярно проверявайте колко съвестно се изпълняват заданията! Дори възрастните хора, които работят у дома се разсейват лесно „прескачайки” от материал в материал в сайтове и социални мрежи. За децата е още по-голямо изпитание да са прилежни и пунктуални в изпълнение на задачите си.

Блокирайте външния шум!

Дори в собствена стая детето може да се разсеe от звука на преминаващи коли, съседски разговори на висок тон, работата на прахосмукачката. Поставете бюрото му с достъп до светлина, но далеч от вратата и прозорците, за да не се изкушава от външни дразнители.
Ако сте принудени да бъдете в една стая, осигурете му слушалки, с чиято помощ ще се самоизолира дори от разговорите, които се водят в стаята.

Бюрото не е само маса с чекмеджета

Хубавото бюро или елегантната масичка, които сте взели за детската стая може да не са това, което е нужно на дете, принудено да ги използва поне шест чеса дневно. Убедете се, че тази мебел е достатъчно просторна за работа и всички творчески задачи, които ще поставят учителите.

Столът към бюрото трябва да е регулируем, по възможност такъв, създаден с цел дълго използване. Той трябва да подкрепя гърба и да бъде максимално удобен, за да може детето са работи спокойно.
Пълната чанта с учебници е страшно неудобна, когато трябва да замести местата за съхранение. Обзаведете се поне с рафтове или текстилни кутии, за да помогнете на детето да подреди всичките си тетрадки, помагала и канцеларски изделия.

Погрижете се за компютъра

Дистанционното обучение е хубав повод отново да поговорите за кибер опасностите и кибер тормоза. Докато се научи да управлява онлайн света си , ограничете достъпа му до нежелано съдържание. Всеки браузър предлага надеждни опции за родителски контрол. Успоредно с това „забранете” публикуването на реклами, които могат да са не само разсейващи, но и носители на опасно съдържание и много подвеждащи.

Накрая гарантирайте и физическата цялост на компютъра като забраните храненето и питиетата до тях. Направете така, че корпусът на устройството да бъде в безопасност при рязко ставане, а таблетът ще стои стабилно на равна повърхност.

Организирайте кът за сваляне на напрежението

Затварянето „между четири стени”, липсата на нормално общуване и възможност за спорт вади всеки от равновесие. Дайте възможност на детето да „изпусне пара” като му обзаведете кът за целта.
Успокояващ ефект имат не само скуишитата и Пъп-ит играчките. Много добре действат на децата гимнастическите топки, които могат да заменят стола за известно време.

Наличието на боксова круша или топка за сваляне на стреса са нещо чудесно, но колко по-добре е едно дете да има алтернатива на шведската стена в стаята си или сгъваем гимнастически дюшек!

Съвет – бонус към обзавеждането на „дистанционната” класна стая

Организирането на работен кът е от изключителна важност за детето, но не забравяйте, че психологическото му здраве изисква и почивка. Когато свърши „часът”, дайте му възможност да излезе пред блока или на двора за няколко минути. След почивката отпуснете отново „почивка” – малко време, за да хапне. Така ще може да седне над задачите си с бистър ум и много по-спокойно. В резултат ще имате успешен ученик, въпреки нежеланото дистанционно обучение!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *