Почистване на банята

Чиста баняСредностатистическия човек, може да си затвори очите за праха под леглото или петната по приборите, но замърсената баня е друга история. Банята трябва да бъде почиствана веднъж седмично или по – често, ако се използва от многочленно семейство.

За щастие повечето бани са направени от материал, който по – лесно се запазва чист. Плочките и порцелановите повърхности, могат да устоят на петната, или ако вече имат петънце, то трудно става по – голямо. Това което трябва да бъде като ваш навик е да изплаквате ваната, мивката и изобщо всички повърхности, които позволяват това след всяко ползване. Първо изплакнете с душа, след това с гъба изтъркайте ваната и изплакнете още веднъж. Цялото това действие ще ви отнеме не повече от няколко минути.

Това са само няколко от основните правили при почистване на банята, които ще видите по – долу. Почистването не е толкова скучна работа, колкото повечето хора си мислят. Ако следвате тези прости правила банята ви ще бъде по – чиста отколкото си представяте.

 

Плотовете и мивките в банята

Плотовете в банята са вечно напръскани със спрейове за коса, омазани с балсами, и какво ли още не. В повечето случаи плотовете са изработени от материали, които могат да устоят на това нападение: керамични плочки, пластмасов ламинат, или култивиран мрамор.

Култивиран мрамор: той изглежда точно като истинския мрамор, но е много по практичен и много по лесен за почистване. Когато чистите тази повърхност избягвайте употребата на абразивни или съдържащи метални нишки парцали, защото ако веднъж повърхността се надере след това много лесно ще се замърсява.

Пластмасов ламинат: този ламинат се прави от няколко тънки пластмасови слоя, положени върху шперплат. Цвета на пластмасовия ламинат се намира само в горния слой. Гланцираната или матираната повърхност също е еднослойна, затова е важно да ги поддържате, за да не се разрушат. Това може да правите, като полирате с гланца за дърво, който ползвате за дървените си мебели.

Почистване на мивкатаОгледалата в банята

Няма нищо по – дразнещо от това сутрин да влезеш в банята, и в опита си да се огледаш в огледалото да виждаш само размазани сенки. Смятайте този проблем за решен. За да почистите огледалата използвайте чиста, суха къпа и една от следните хитринки.

Смесете 1/3 чаша амоняк с 4 литра вода част от тази смес изсипете в бутилка с пулвелизатор и пръскайте срещу петната на огледалото почистете с хартия, вестник най- добре.

Напоeте лист от вестник с оцет и търкайте огледалото, за блясък след това избършете с чиста кърпа.

Почистване на огледалата в банятаПода и ваната

Цял ден сте работили навън, запотили сте се и сте мръсни. Проблемът е, че ваната и пода в банята се оказват по – мръсни от вас. За да се справите с петната от изпарилата вода в банята, избърсвате с кърпа напоена с оцет. Ако забелязвате следи от мухъл по пода или стените, това означава, че няма достатъчно кислород в помещението. Затова след всеки душ, оставяйте прозореца на банята отворен, или ако нямате такъв, нека вратата остава леко отворена за да е възможна циркулацията на въздуха вътре

Повечето вани са изработени от порцелан. Тези трябва да бъдат почиствани с пуда, която не е абразивна, за да не се надира повърхността. И не забравяйте да махате космите които се насъбират в сифона, за да предпазите от запушване и лоши миризми.

Пластмасовите вани почиствайте с разтвор от сода и оцет, след което изплаквайте много добре са да отстраните специфичната миризма, на оцета.

Почистване на ванатаЗавесите и постелките в банята

Те са податливи, когато става въпрос за мръсотия, но разбира се не е толкова трудно да бъдат почистени.

Завесите могат да останат чисти по – дълго време ако бъдат закачени от външната страна, а от вътрешната оставите старите, които да попиват сапунената вода. За да ги предпазите от мухъла, веднъж седмично ги пръскайте с дезинфектант.

Постелките в банята остават чисти по – дълго време, след изпирането им заедно с хавлиените кърпи. При пране те изтъркват килимчетата и всичко излиза чисто от пералнята.

Почистване на завесите в банятаТоалетната

Почистването на тоалетната е тази част от банята която, ако има начин всеки един би пропуснал… но е неизбежно и е наложително това да бъде частта на която да обърнете най – много внимание.

При почистването на тоалетната използвайте гумени ръкавици и четка с дълга дръжка. Много ефикасно средство за почистване до блясък и изтребване на всички микроби е натриевия бисулфид. Поръсете 2 супени лъжици върху мократа тоалетна чиния и изчакайте 15 минути. След това изтъркайте и изплакнете. Блясъка ще ви зарадва. Разбира се може да ползвате и препаратите за почистване на тоалетни чинии, но преди това прочетете съдържанието, за да се уверите че няма да навреди на материала от които е изработена. Винаги оставяйте дезинфектанта да действа поне 10 минути и след това търкайте с четка.

Почистване на тоалетнатаНадяваме сме да сме ви от полза с тези съвети при следващото почистване на банята.  

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *