Плочки за модерната баня

В тази публикация, ние ще се съсредоточим върху плюсовете и минусите на обработка на повърхностите в банята с помощта на плочки.

В продължение на много години, плочките са един от най-популярните довършителни материали за бани, особено в България. И има причини за това. В плочките има много ползи, които далеч надхвърлят незначителните им недостатъци.

Плочки за баня

От какъвто и материал да са направени те имат следните предимства:

  1. Устойчивост на влага. Техните материали имат високо ниво на устойчивост на влага.
  2. Здравина и издръжливост. Керамичните и стъклените плочки ще издържат дълго време, ако инсталацията е направено правилно и не използвате агресивни методи за почистване и механични въздействия. Каменни плочки  са в състояние да служат вярно за повече от едно поколение на семейството, но трябва да сте подготвени за това, че може да им е нужно шлифоване на повърхността (например веднъж на 3-4 години).
  3. Практичност. За плочките лесно може да се грижиш, те не се влияят от химическите средства за почистван.
  4. Не изгарят. Външният им вид дълго време остава в същото състояние – цвета и модела не петни и не се изтрива.
  5. Разнообразие. Огромно разнообразие от размери, форми, текстури и огромна цветова палитра.
  6. Гъвкавост. Плочката лесно се вписва във всяка стилистична посока избрана за банята.

Ето и недостатъците:

  1. Сложно инсталиране. Ако нямате опит трябва да се обърнете към специалист за правилният и естетичен монтаж на плочките. Тези услуги са скъпи, но цената се компенсира с прекрасен външен вид на вашата баня и издръжливост.
  2. Висока цена. Керамичните и стъклените плочки за баня имат варираща цена около средната (дори и при изкуствен материал). Камъните ще струват значително по-скъпо а монтажните услуги поскъпват според цената на материала.
  3. Наличието на съединителни шевове с фугираща смес. С течение на времетоцвета на сместа се променя и потъмнява, като не е изключена и появата на плесен. Налага се да се грижим за предотвратяване образуването на гъбички.  Този проблем сее решава с помощта на съвременни антисептични средства за бани.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *