Мухъл в банята – как да го избегнем?

Мухъл в банята? Да, случва се и в най-модерните домове. Плесента избива между фугите, по пода, на тавана. Или в някой отдалечен ъгъл, който просто не можете да достигнете. И настъпва неизменния въпрос – може ли да избегнем мухъла и как?

баня мухъл

1. Изведете влажния въздух навън

Почистването на мухъл в банята е половината от решаването на проблема. Нужно е трайно да отстраните проблема. Поставете вентилатор в банята, като е добре да се спрете на по-качествен модел. Използвайте го редовно и се постарайте да е по-мощен. Включвайте съоръжението веднага след баня и го оставяйте да работи най-малко 30 минути, до час. Ако имате възможност да поставите прозорец на банята, това ще ви спести доста разходи от сметките за ток. Задължително проветрявайте редовно, защото ако помещението не се подсушава своевременно, появата на плесен ви е гарантирана и то в най-кратки срокове.

2. Уплътнете изолацията

Проверете изолацията на помещението. Възможно е между фугите на плочките да са се образували дупки, или в ъглите на банята. Проверете и за възможни места, където може да се събира влага или по-трудно се изпарява. Ако подът не е нивелиран правилно, това също може да доведе до събиране на вода по ъглите, задържане на влага и появата на мухъл в определени участъци от помещението. Затова преди да започнете да правите ремонт, задължително се уверете, че подът ви е така направен, че водата да се стича към канала, а не към ъглите на банята.

3. Обработвайте ежегодно линиите на фугите

Ежегодно попълвайте линиите на фугите със стандартен влагоустойчив продукт. Задължително е обаче предварително да почистите частите, атакувани от мухъл и едва тогава да нанасяте фугиращия продукт. Оставете за няколко дни или часа, докато изсъхне и след това може да използвате помещението отново.

4. Осигурете добра циркулация на въздух в помещението

Осигурете добра циркулация на въздух в помещението. Проветрявайте го редовно и не оставяйте влажни дрехи или продукти вътре.

5. Чистете банята си редовно

Без значение, дали банята ви е с висока влажност, или суха, най-добре е да почиствате редовно банята. За целта може да използвате твърда четка, или парцал напоен с разтвор с белина в съотношение 10% белина и 90% вода. След това изплакнете и оставете да изсъхне.
Може да я третирате със смес от салицилова киселина и много силен алкохол / ракия първак, например/. Нанесете сместа на три пъти, а отгоре минете със спирт за горене.

Допълнителни съвети:

Проветрявайте редовно цялото си жилище, особено сутрин и вечер. Задължително проверете и външната изолация на дома. Ако банята ви е с външни стени и можете да осигурите прозорец, задължително го направете. А ако не е, уверете се, че фугите от външната страна на сградата са добре запълнени и няма други проблеми, които биха могли да доведат до мухъл.

Не оставяйте мокри дрехи или влажни хавлии в банята. Те самите могат да бъдат повредени от мухъла. Ако използвате миещи се тапети за баня, задължително следете за поява на мухъл по тях и ги сменяйте редовно.

Не използвайте продукти с органични средства в състава си за ремонт на банята – те са идеална основа за развитието на различни бактерии и особено мухъл. Ако ремонтирате банята с гипсокартон, задължително монтирайте плочките възможно най-бързо.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *