Банята — с вана или душ?

Имате нова баня и се чудите, как да я обзаведете? Вариантите са много, а в мрежата ще откриете хиляди идеи и предложения. И все пак, преди да пристъпите към радикални реконструкции на помещението, ето няколко неща, които трябва да вземете предвид, когато избирате, дали да поставите вана или душ-кабина в него?
баня с душ

Душ-кабината—идеална за малка и суха баня

Това е отлично решение, ако банята ви е малка, а искате да вместите колкото се може повече неща в нея. Сред възможните варианти са изграждане на допълнителна стена и монтиране на стъклена врата, която да отдели душа от останалата част от дома или монтирането на класическа душ-кабина. Ако се спрете на втория вариант, първо се уверете, че имате достатъчно място, за да разположите съоръжението в помещението.

Душ

Душ-кабината спестява място, пази банята суха и гарантира наистина комфортно взимане на душ. Няма да се притеснявате за неща като мокър под или влажни завеси за баня, които се покриват с плесен, замърсяват се, миришат неприятно, или задържат влагата. Душ—кабината се монтира лесно, почиства се още по-лесно, а с един качествен вентилатор може да си гарантирате суха баня за минути. Най-ценното й предимство е, че държи влагата далеч от останалата част от помещението. Освен това може да я изолирате изцяло от останалата част от помещението. Ако харесвате водния масаж, може да се поглезите с хидромасажен модел. Доста по-скъпи са от обичайните, но пък напълно самостоятелни и позволяват пълно премахване на влагата от вашата баня. А какво по-хубаво от това.

Ваната—лукс за избрани

баня

В последните години се наложи идеята, че ваната е подходяща само за големи жилища с огромни бани. Ако имате нужда от допълнително място, където да почистите по-големи предмети или аксесоари, ваната се оказва удобно решение. Но също така е и идеална, ако мечтаете да се насладите на хубава музика, пяна, релакс, свещи и стотици литри приятно топла вода, която да ви отпусне след особено напрегнат ден.

Преимуществата на ваната у дома не са малко. Тя влияе благотворно на организма, позволява да се отпуснете пълноценно, а също така е и красиво допълнение към всяка баня. Преди да се запътите към магазина обаче, не забравяйте няколко неща—поддържането й е по-трудоемко—почистване ще изисква повече време и усилия от ваша страна, ако повърхността й се повреди, това може да доведе до нейната неизползваемост и не на последно място—ако се счупи, ще се наложи да ремонтирате цялата си баня. Особено, ако сте я вградили.

Ваната също така означава по-висок разход на вода за къпане, както и използване на специални препарати за нейното запазване. Но е чудесен помощник, ако имате малки деца у дома. Много по-лесно ще може да приключите с ежедневните процедури, ако имате една такава под ръка.

В крайна сметка, ако имате по-голяма баня и просто не можете да устоите на изкушението да сложите и вана в дома, заложете на свободно стояща. Може да изберете медна, порцеланова, във викториански стил или класическа азиатска вана, издялана от камък. Дървената руска вана също е подходящо решение, а всички те имат едно много полезно предимство пред останалите. При необходимост винаги можете да ги махнете, без да се налага да разбивате цялата баня.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *