Спалнята — не само за отдих и почивка

Спалнята е едно от най-важните помещения във всеки дом, но в последните години се превръща във все по-функционално място. Тук почивате, тук може да работите, да спите, или да приберете част от вещите, за които няма място в другите помещения на дома. За да не превръщате спалнята в складово помещение и да може едновременно и да почивате, и да работите там, ето няколко идеи за организиране на помещението.

дрешник

Дрешник вместо гардероб

Ако ви предстои тепърва да обзавеждате спалнята си или да я ремонтирате, изберете дрешник вместо гардероб. Той ще ви позволи да използвате ефективно пространството от пода до тавана, да си осигурите повече рафтове и да приберете повече вещи. Плъзгащите се врати, освен това се отварят по-лесно, а и ще ви бъде изключително по-удобно да скриете набързо хаоса, ако нямате време да чистите заради неочаквани гости у дома.

спалня с ракла

Поставете ракла–пейка

Стана модерно в последно време, в спалните да се слагат тапицирани пейки пред леглото. Направете още една крачка напред в модата и поставете ракла — пейка. Тапицираният сандък не само ще ви служи за допълнително удобство, когато се приготвяте сутрин, но и може да се използва като хранилище за завивките. При това, без да правите компромиси с дизайна на помещението.

Бюро в спалнята

Сгъваемо бюро до прозореца

Една спалня не е спалня, ако нямате поне една нощна лампа на шкафчето и едно кресло край прозореца. А защо не превърнете това кътче, освен в място за отдих, и за работа. Малка табуретка може да ви послужи за сядане, а сгъваема маса под прозореца е едно добро решение да организирате работното си пространство. Когато приключите просто поставете табуретката пред креслото и сте готови–имате отново кът за почивка и удобно място за четене, където да си вдигнете краката при нужда.

спалня с дневен кът

Спалня и хол в едно

Ако живеете в студио или едностаен апартамент и ви се налага да бъдете по-креативни с организирането на пространството, обособяването на отделни кътове може да се окаже проблем.

Желателно е мястото, където спите, да е напълно отделено от останалата част от помещението. За целта може да преградите стената на две с тънка, полупрозрачна преграда от пода до тавана, да използвате японски параван или да поставите разделителна секция. Тя може да е изградена от пода до тавана, с рафтове на различна височина и плътна долна част, оформена като шкафове или библиотека. Това ще позволи да се осветяват едновременно и двете части на помещението, а в същото време да не се нарушава личното пространство.

легло в стената

Падащо легло и подиум за повече пространство

И накрая, но не по-важност, може да си поставите падащо легло или двоен под, ако искате да си осигурите допълнителна площ за съхранение. Ако мястото ви е малко, може да поръчате падащо легло, което да се прибира край една от стените, а вечер да го сваляте. Под него може да направите широк подиум, който да изпълнява през деня функцията на трапезария или работен кабинет, а вечер–на основа за спалнята. Подиумът може да има и друго преимущество — с няколко чекмеджета или капаци отгоре, да го използвате за съхранение на всички излишни вещи.

Прочетете още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *