Рози в градината

РозаАромата на цъфналите рози през пролетта е приятна награда за всеки градинар. Розата е символ на любовта, приятелството и красотата. Розовия храст е красиво допълнение към всеки пейзаж, ако се грижите за него подобаващо ще се радвате на цветовете му от пролетта до есента. За тази цел трябва да знаете точно какви нужди имат розовите храсти. Ние ще ви запознаем с основните правила при отглеждането им.

 • Изберете слънчево място за да засадите ровите храсти. Трябва да бъдат изложени на пряка слънчева светлина поне 6 часа в денонощието. Това е важно за да могат да разцъфтят розовите пъпки.
 • Подгответе мястото за засаждане. Розовите храсти трябва да бъдат засадени в добре дренирана почва и е необходимо да се поливат редовно. Никога не оставяйте почвата около розите да изсъхва. Когато поливате се уверете, че поливате корена а не листата. За нещастие това може да предизвика появата на гъбички по тях. Бъдете внимателни.
 • Още преди да сте засадили розовите храсти се снабдете с препарат срещу мана. Розите често хващат мана, с която трябва да се преборите от самото начало, ако не искате да се сбогувате с растението. Появата на черни петна по листата е един от признаците за заболяването на розата. Разнообразието от спрейове ви дава отлична възможност да предпазите любимия розов храст.
 • Орязвайте розовите храсти редовно. Извършвайте тази дейност много внимателно. Подрязването на розовия храст е важно, защото по този начин „силата“ на растението не се насочва към множеството клонки, а се концентрира върху основните части. Освен това имате възможността храста да изглежда така, както на вас вие приятно.
 • Друго важно правило при отглеждането на рози е да предпазите цветовете им от различни насекоми и бръмбари, които изяждат цветната пъпка. Това може да направите като приготвите домашен разтвор от чесън и вода, с които да пръскате цветовете на розата.
 • Трябва да предпазите розовия храст от студа през зимата. За тази цел около корена намотайте стари ненужни парцали и засипете с пръст. Това ще предпази корена от измръзване. Основата можете да завиете с найлон и да завържете.
 • Това са някои основни правила, които трябва да спазвате ако сте любител на розовите храсти. Ако ги спазвате със сигурност ще се радвате на красиви рози.

Прочетете още...

2 коментара

 1. Ayşe Tuna каза:

  blagodarim vi.

 2. Читалище Георги Бенковски каза:

  Благодаря !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *